Neler yeni

Hoşgeldin Ziyaretçi

Kayıt olarak forumumuzdan dosya indirebilir,bilgi sahibi olabilir,daha iyi bir şekilde yararlanabilirsin.

Şimdi kayıt ol

WordPress’te Dil Desteği

wpforum

Member
Yönetici
53
22 Ocak 2025
1. WordPress'te Dil Desteği Nedir?

WordPress, varsayılan olarak İngilizce dilinde kurulur. Ancak, sitenizi farklı dillere çevirerek uluslararası bir kitleye hitap edebilirsiniz. WordPress'te dil desteği, aşağıdaki alanları kapsar:
  • Yönetim paneli çevirisi: WordPress yönetim panelinin dilini değiştirme.
  • Tema ve eklenti çevirisi: Tema ve eklentilerin metinlerini çevirme.
  • İçerik çevirisi: Yazılar, sayfalar ve diğer içerikleri çok dilli hale getirme.
2. WordPress Dil Dosyaları

WordPress, çeviriler için PO (Portable Object) ve MO (Machine Object) dosyalarını kullanır. Bu dosyalar, metinlerin orijinal hallerini ve çevirilerini içerir.

• PO Dosyası: Çeviri metinlerini içeren düzenlenebilir dosya.
  • MO Dosyası: PO dosyasından derlenmiş, WordPress tarafından kullanılan dosya.
3. WordPress Yönetim Panelinin Dilini Değiştirme

WordPress yönetim panelinin dilini değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

a) WordPress Kurulum Sırasında Dil Seçme
WordPress'i kurarken, dil seçeneğini belirleyebilirsiniz. Bu, yönetim panelinin varsayılan dilini belirler.

b) Mevcut Bir WordPress Sitesinin Dilini Değiştirme
  1. Dil Dosyalarını İndirme: WordPress'in resmi dil paketlerini WordPress Translate adresinden indirebilirsiniz.
  2. Dil Dosyalarını Yükleme: İndirdiğiniz dil dosyalarını wp-content/languages/ dizinine yükleyin.
  3. Site Dilini Ayarlama: wp-config.php dosyasında aşağıdaki kodu bulun ve dil kodunu değiştirin:
PHP:
   define('WPLANG', 'tr_TR'); // Türkçe için
   ```

4. Tema ve Eklenti Çevirisi

Tema ve eklentilerinizi çevirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

a) Çeviri Dosyalarını Hazırlama
1. PO Dosyası Oluşturma: Tema veya eklentinizin `languages/` dizininde bir PO dosyası oluşturun (örneğin, `tr_TR.po`).
2. Metinleri Çevirme: PO dosyasını bir metin editörü veya çeviri yazılımı (örneğin, Poedit) ile açarak metinleri çevirin.
3. MO Dosyası Oluşturma: Çevirileri tamamladıktan sonra, PO dosyasını MO dosyasına dönüştürün.

b) Çeviri Dosyalarını Yükleme
Çeviri dosyalarını tema veya eklentinizin `languages/` dizinine yükleyin.

c) Çevirileri Yükleme
Tema veya eklentinizin `functions.php` dosyasında aşağıdaki kodu kullanarak çevirileri yükleyin:
```php
function my_theme_load_textdomain() {
    load_theme_textdomain('my-theme', get_template_directory() . '/languages');
}
add_action('after_setup_theme', 'my_theme_load_textdomain');
5. Çok Dilli İçerik Oluşturma

WordPress'te çok dilli içerik oluşturmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

a) Manuel Çeviri
Her dil için ayrı yazılar veya sayfalar oluşturabilirsiniz. Örneğin, bir yazının İngilizce ve Türkçe versiyonlarını ayrı ayrı oluşturabilirsiniz.

b) Çok Dilli Eklentiler
WordPress'te çok dilli içerik oluşturmak için popüler eklentiler şunlardır:
  • WPML (WordPress Multilingual Plugin): Profesyonel bir çok dilli çözüm sunar.
  • Polylang: Ücretsiz ve kullanımı kolay bir çok dilli eklentidir.
  • TranslatePress: Gerçek zamanlı çeviri desteği sunar.
c) WPML ile Çok Dilli İçerik Oluşturma
  1. WPML'i Kurun ve Etkinleştirin: Eklentiyi yönetim panelinden kurun ve etkinleştirin.
  2. Dilleri Ayarlayın: WPML ayarlarından sitenizde kullanmak istediğiniz dilleri seçin.
  3. İçerikleri Çevirin: Yazılar, sayfalar ve diğer içerikleri farklı dillere çevirin.
6. Çok Dilli SEO Optimizasyonu

Çok dilli bir web sitesi oluştururken, SEO optimizasyonu büyük önem taşır. İşte dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları:
  • Dil Etiketleri: Her dil için doğru dil etiketlerini kullanın (örneğin, <html lang="tr">).
  • Hreflang Etiketleri: Farklı dil versiyonları için hreflang etiketleri ekleyin.
  • Dil-Spesifik URL'ler: Her dil için ayrı URL'ler kullanın (örneğin, example.com/tr/ ve example.com/en/).
7. Çok Dilli Web Sitesi Örnekleri

• E-ticaret Siteleri: Farklı ülkelerdeki müşterilere hitap etmek için çok dilli bir yapı kullanılır.
  • Haber Siteleri: Uluslararası okuyucular için içerikler farklı dillere çevrilir.
  • Kurumsal Siteler: Şirketler, global müşterilerine ulaşmak için çok dilli bir web sitesi kullanır.
8. Çok Dilli Web Sitesi Geliştirme İpuçları

• Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcıların dil tercihlerini kolayca değiştirebilmelerini sağlayın.
  • Performans: Çok dilli içerikler, sitenizin performansını etkileyebilir. Önbellekleme ve optimizasyon tekniklerini kullanın.
  • Test: Farklı dillerdeki içerikleri düzenli olarak test edin ve hataları düzeltin.
Sonuç

WordPress'te dil desteği, uluslararası bir kitleye ulaşmak için güçlü bir araçtır. Yönetim paneli, tema, eklenti ve içerik çevirileriyle, tamamen çok dilli bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Bu makalede bahsedilen adımları takip ederek, WordPress sitenizi farklı dillere uygun hale getirebilir ve daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz.