Selamlar hocam, çok iyi anlıyorum seni. Yıllarca yabancı firmaların dolar/euro kurlarıyla, gece yarısı denk gelen saat farkı destekleriyle ve anlamsız sürpriz zamlarıyla uğraşmaktan cidden insan bunalıyor. Hele bir de destek gerektiğinde saatlerce çeviriyle derdini anlatmaya çalışmak tam bir eziyet.
Açıkçası ben de aynı dertten muzdariptim, geçen yıl komple yerli sağlayıcılara taşındım kafam rahat etti. Sizin için sırasıyla önerebileceğim ve piyasada gerçekten işini ciddiyetle yapan üç yerli firma var:
Hostixo,
Hostagen ve
Özkula.
Özellikle aralarında
Hostixo'da bizzat yaşadığım deneyimi uzun uzun anlatmak isterim, çünkü beni adeta hayata döndürdüler.
Hostixo Deneyimim
Geçen sene e-ticaret sitem bir anda acayip trafik almaya başladı ve mevcut yabancı hosting paketim patladı, site kilitlendi. Panikle
Hostixo'ya taşıma kararı aldım. İlk başta her firmada olduğu gibi "acaba site taşınırken veri kaybı olur mu, kesinti sürer mi" diye çok tırstım.
- Taşıma Süreci ve Destek: Gece saat 03:00 civarı destek talebi açtım. Açıkçası o saatte "sabaha anca dönerler" diye düşünüyordum ama adamlar resmen 10-15 dakika içinde yanıt verdi. Üstelik sıfır veri kaybıyla, saniyeler bile kaybettirmeden tüm siteyi, veritabanlarını ve mailleri eksiksiz taşıdılar. Destek ekibinin o sakin, çözüm odaklı ve kibar üslubu beni benden aldı.
- Performans ve Hız: NVMe SSD altyapıları gerçekten masalda anlatıldığı gibi değil, bizzat hissediliyor. GTmetrix ve PageSpeed skorlarım resmen uçtu. Ziyaretçilerim "Site ne kadar hızlanmış, az önce açılıyordu" diye geri dönüş yapmaya başladı.
- Panel ve Kararlılık: Sunucularda bugüne kadar en ufak bir kesinti (downtime) ya da yavaşlama yaşamadım. Kontrol panelleri son derece sade, modern ve Türkçe dil desteği kusursuz. Kafanıza takılan en ufak bir şeyde ticket atıyorsunuz ve karşınızda bot değil, gerçekten anlayan bir muhatap buluyorsunuz.
Hostixo'dan sonra bütçeye veya projenin türüne göre kesinlikle göz atman gereken diğer iki güçlü yerli alternatif de şunlar:
- Hostagen: Fiyat/performans oranını çok başarılı bulduğum bir diğer firma. Özellikle başlangıç seviyesi projeler, kişisel bloglar veya küçük ölçekli kurumsal siteler için bütçeyi yormayan harika paketleri var. Destekleri de oldukça hızlı ve ilgili.
- Özkula: Sektörün en eski ve köklü yerli isimlerinden biri. Kurumsal yapıları, sunucu güvenliği ve özellikle güçlü donanımlarıyla bilinirler. Daha büyük çaplı, yüksek kaynak tüketen projeleriniz veya özel sunucu (VDS/Dedicated) ihtiyaçlarınız varsa kesinlikle listenizin başında olmalı.
Özetle hocam, hiç yabancılara para kaptırmaya, kur farkı ödemeye gerek yok. Hem kendi paramız ülkemizde kalır hem de sorun yaşadığında şak diye Türkçe destek alabileceğin bir muhatabın olur. Gönül rahatlığıyla bu üçlüden birini seçebilirsin, pişman olmazsın!